Usko siirtää vuoria
Virolahden
kappeliseurakunta
Tekstikoon muutos
Usko ja arvotToimintaPerhejuhlatTapahtumatApua ja tukeaPalvelut, työntekijät ja toimitilat

Viikon kysymys:
Oletko osallistununt kirkollisille kesäjuhlille tänä vuonna?

Katso tulokset äänestämättä itse

Kristillinen symboliikka

Kun sanat eivät riitä kertomaan tulevat avuksi symbolit. Kristilliset symbolit ovat kuvia pyhästä. Symboli voi olla merkki, vertauskuva, joka edustaa uskonnollista kokemusta, pyhää tai hengellistä puolta ihmisessä. Symboli voi olla muoto, väri, kasvi, eläin tai ihmishahmo asentoineen ja eleineen.

Ristinmerkin tekeminen on symbolinen ele. Kala on vanhin symboli kristitystä, se on syntynyt ensimmäisestä lyhyestä uskontunnustuksesta ”Jeesus Kristus Jumalan Poika Vapahtaja” (kreik. ikthys). Risti, ankkuri ja sydän ovat uskon, toivon ja rakkauden kuvia. Krusifiksi on muistutus Kristuksen sovitustyöstä ja tyhjä risti ylösnousemuksesta. Tiimalasi edustaa katoavaisuutta, ajan kulkua.

Kirkolliset värit ovat myös symboleita: valkoinen ilon, kiitoksen ja puhtauden väri, vihreä toivon, kasvun ja arjen väri, punainen Pyhän Hengen ja marttyyrien väri, violetti odotuksen ja katumuksen väri ja musta surun ja kuoleman väri.

Kirkkolaiva on seurakunnan ja yhteyden symboli. Kastetut kristityt ovat samassa veneessä elämän merellä, turvana Kristus – laiva, joka on myös pelastuksen symboli. Kirkkolaiva myös muistuttaa seurakuntalaisia rukoilemaan niiden puolesta, joiden elinkeino on merellä.

Viisi punaista ruusua alttarilla pitkänäperjantaina edustavat Kristuksen viittä haavaa.

Kolmio kuvaa Jumalan kolmea tapaa olla ja toimia. Silmä kolmion sisällä muistuttaa Jumalan kaikkinäkevyydestä. Kyyhkynen on Pyhän Hengen ja toivon symboli. Oma merkityksensä on myös rauhan kyyhkyllä.

Edellä mainitut ovat esimerkkejä vanhoista alkukristillisistä symboleista, joiden merkitys on yhteneväinen. Nykytaiteessa symbolit saavat vanhojen merkitysten rinnalle myös uusia tulkintoja.

Lisää symboleita:

pdf liite

Kirkkovuosi sanoin ja kuvin

Kala-symboli on vanhin symboli kristitystä. Symboli Virolahden kirkon saarnatuolissa.

Päivän sana:
Pe 29.7.2016
”Hankkikaa väärällä rikkaudella ystäviä, jotka ottavat teidät iäisiin asuntoihin, kun tuota rikkautta ei enää ole.” Luuk. 16:9.
Päivän luvut: 1. Tess. 2; Hes. 29.

HAMINAN SEURAKUNTA
vaihde avoinna ma-pe klo