Usko siirtää vuoria
Virolahden
kappeliseurakunta
Tekstikoon muutos
Usko ja arvotToimintaPerhejuhlatTapahtumatApua ja tukeaPalvelut, työntekijät ja toimitilat

Viikon kysymys:
Istutatko kesäkukkia?

Katso tulokset äänestämättä itse

Kristillinen symboliikka

Kun sanat eivät riitä kertomaan tulevat avuksi symbolit. Kristilliset symbolit ovat kuvia pyhästä. Symboli voi olla merkki, vertauskuva, joka edustaa uskonnollista kokemusta, pyhää tai hengellistä puolta ihmisessä. Symboli voi olla muoto, väri, kasvi, eläin tai ihmishahmo asentoineen ja eleineen.

Ristinmerkin tekeminen on symbolinen ele. Kala on vanhin symboli kristitystä, se on syntynyt ensimmäisestä lyhyestä uskontunnustuksesta ”Jeesus Kristus Jumalan Poika Vapahtaja” (kreik. ikthys). Risti, ankkuri ja sydän ovat uskon, toivon ja rakkauden kuvia. Krusifiksi on muistutus Kristuksen sovitustyöstä ja tyhjä risti ylösnousemuksesta. Tiimalasi edustaa katoavaisuutta, ajan kulkua.

Kirkolliset värit ovat myös symboleita: valkoinen ilon, kiitoksen ja puhtauden väri, vihreä toivon, kasvun ja arjen väri, punainen Pyhän Hengen ja marttyyrien väri, violetti odotuksen ja katumuksen väri ja musta surun ja kuoleman väri.

Kirkkolaiva on seurakunnan ja yhteyden symboli. Kastetut kristityt ovat samassa veneessä elämän merellä, turvana Kristus – laiva, joka on myös pelastuksen symboli. Kirkkolaiva myös muistuttaa seurakuntalaisia rukoilemaan niiden puolesta, joiden elinkeino on merellä.

Viisi punaista ruusua alttarilla pitkänäperjantaina edustavat Kristuksen viittä haavaa.

Kolmio kuvaa Jumalan kolmea tapaa olla ja toimia. Silmä kolmion sisällä muistuttaa Jumalan kaikkinäkevyydestä. Kyyhkynen on Pyhän Hengen ja toivon symboli. Oma merkityksensä on myös rauhan kyyhkyllä.

Edellä mainitut ovat esimerkkejä vanhoista alkukristillisistä symboleista, joiden merkitys on yhteneväinen. Nykytaiteessa symbolit saavat vanhojen merkitysten rinnalle myös uusia tulkintoja.

Lisää symboleita:

pdf liite

Kirkkovuosi sanoin ja kuvin

Kala-symboli on vanhin symboli kristitystä. Symboli Virolahden kirkon saarnatuolissa.

Päivän sana:
Su 29.5.2016
Katoavat ja katoamattomat aarteet
Su 29.5.2016
2. SUNNUNTAI HELLUNTAISTA
Katoavat ja katoamattomat aarteet
Miksi pelkäisin pahana päivänä, kun petturien kavaluus saartaa minut? He luottavat rikkauteensa, kerskailevat suurella omaisuudellaan. Mutta henkeään ihminen ei voi lunastaa, ei hän voi käydä kauppaa Jumalan kanssa. Elämän lunnaat ovat liian kalliit, ne jäävät iäksi maksamatta. Ei ihminen elä ikuisesti, ei hän vältä hautaa. Ps. 49:6–10, 16–21.
Sinun aarrekammiosi on suuri, Jumala. Sieltä ei puutu mitään. Uskossa saan käydä sen jokaisessa huoneessa. Tulen taas tänäkin aamuna. En tiedä, mitä päivä tuo tullessaan. Mutta sinä tiedät sen. Ja sinä annat minulle tuhlaten runsaasta varastostasi. Lupaat siunata kaiken työni. Ilman sinun siunaustasi kaikki jää turhaksi. Hyvä Jumala, anna siis minulle, mitä tätä päivää varten tarvitsen.
Päivän luvut: Saarn. 5:9–14
Virsi 183