Usko siirtää vuoria
Virolahden
kappeliseurakunta
Tekstikoon muutos
Usko ja arvotToimintaPerhejuhlatTapahtumatApua ja tukeaPalvelut, työntekijät ja toimitilat

Viikon kysymys:
Oletko aloittanut uuden harrastuksen tänä syksynä?

Katso tulokset äänestämättä itse

Kristillinen symboliikka

Kun sanat eivät riitä kertomaan tulevat avuksi symbolit. Kristilliset symbolit ovat kuvia pyhästä. Symboli voi olla merkki, vertauskuva, joka edustaa uskonnollista kokemusta, pyhää tai hengellistä puolta ihmisessä. Symboli voi olla muoto, väri, kasvi, eläin tai ihmishahmo asentoineen ja eleineen.

Ristinmerkin tekeminen on symbolinen ele. Kala on vanhin symboli kristitystä, se on syntynyt ensimmäisestä lyhyestä uskontunnustuksesta ”Jeesus Kristus Jumalan Poika Vapahtaja” (kreik. ikthys). Risti, ankkuri ja sydän ovat uskon, toivon ja rakkauden kuvia. Krusifiksi on muistutus Kristuksen sovitustyöstä ja tyhjä risti ylösnousemuksesta. Tiimalasi edustaa katoavaisuutta, ajan kulkua.

Kirkolliset värit ovat myös symboleita: valkoinen ilon, kiitoksen ja puhtauden väri, vihreä toivon, kasvun ja arjen väri, punainen Pyhän Hengen ja marttyyrien väri, violetti odotuksen ja katumuksen väri ja musta surun ja kuoleman väri.

Kirkkolaiva on seurakunnan ja yhteyden symboli. Kastetut kristityt ovat samassa veneessä elämän merellä, turvana Kristus – laiva, joka on myös pelastuksen symboli. Kirkkolaiva myös muistuttaa seurakuntalaisia rukoilemaan niiden puolesta, joiden elinkeino on merellä.

Viisi punaista ruusua alttarilla pitkänäperjantaina edustavat Kristuksen viittä haavaa.

Kolmio kuvaa Jumalan kolmea tapaa olla ja toimia. Silmä kolmion sisällä muistuttaa Jumalan kaikkinäkevyydestä. Kyyhkynen on Pyhän Hengen ja toivon symboli. Oma merkityksensä on myös rauhan kyyhkyllä.

Edellä mainitut ovat esimerkkejä vanhoista alkukristillisistä symboleista, joiden merkitys on yhteneväinen. Nykytaiteessa symbolit saavat vanhojen merkitysten rinnalle myös uusia tulkintoja.

Lisää symboleita:

pdf liite

Kirkkovuosi sanoin ja kuvin

Kala-symboli on vanhin symboli kristitystä. Symboli Virolahden kirkon saarnatuolissa.

Päivän sana:
Su 25.9.2016
Rakkauden kaksoiskäsky
Su 25.9.2016
19. SUNNUNTAI HELLUNTAISTA
Rakkauden kaksoiskäsky
Kun fariseukset kuulivat, että Jeesus oli tukkinut saddukeuksilta suun, he kokoontuivat neuvonpitoon. Sitten yksi heistä, joka oli lainopettaja, kysyi Jeesukselta pannakseen hänet koetukselle: ”Opettaja, mikä on lain suurin käsky?” Jeesus vastasi: ”Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen yhtä tärkeä on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Näiden kahden käskyn varassa ovat laki ja profeetat.” Matt. 22:34–40.
Herra, auta minua rakastamaan sinua koko sydämestäni, sielustani ja mielestäni. Sellaista rakkautta minussa itsessäni ei ole. Auta minua rakastamaan lähimmäistäni niin kuin itseäni. Se on minulle mahdotonta, ellet sinä minua auta. Valtaa minut rakkaudellasi. Asu minussa ja tee sydämessäni tilaa hyvyydelle ja myötätunnolle, jotka ilmenevät rakkauden tekoina.
Päivän luvut: Ps. 119:1–8; 5. Moos. 6:4–9; 1. Kor. 1:4–9.
Virsi 436

HAMINAN SEURAKUNTA