Usko siirtää vuoria
Virolahden
kappeliseurakunta
Tekstikoon muutos
Usko ja arvotToimintaPerhejuhlatTapahtumatApua ja tukeaPalvelut, työntekijät ja toimitilat

Viikon kysymys:
Autatko lintujen pesintää laittamalla luontoon tai pihapiiriisi linnunpönttöjä?

Katso tulokset äänestämättä itse

Kristillinen symboliikka

Kun sanat eivät riitä kertomaan tulevat avuksi symbolit. Kristilliset symbolit ovat kuvia pyhästä. Symboli voi olla merkki, vertauskuva, joka edustaa uskonnollista kokemusta, pyhää tai hengellistä puolta ihmisessä. Symboli voi olla muoto, väri, kasvi, eläin tai ihmishahmo asentoineen ja eleineen.

Ristinmerkin tekeminen on symbolinen ele. Kala on vanhin symboli kristitystä, se on syntynyt ensimmäisestä lyhyestä uskontunnustuksesta ”Jeesus Kristus Jumalan Poika Vapahtaja” (kreik. ikthys). Risti, ankkuri ja sydän ovat uskon, toivon ja rakkauden kuvia. Krusifiksi on muistutus Kristuksen sovitustyöstä ja tyhjä risti ylösnousemuksesta. Tiimalasi edustaa katoavaisuutta, ajan kulkua.

Kirkolliset värit ovat myös symboleita: valkoinen ilon, kiitoksen ja puhtauden väri, vihreä toivon, kasvun ja arjen väri, punainen Pyhän Hengen ja marttyyrien väri, violetti odotuksen ja katumuksen väri ja musta surun ja kuoleman väri.

Kirkkolaiva on seurakunnan ja yhteyden symboli. Kastetut kristityt ovat samassa veneessä elämän merellä, turvana Kristus – laiva, joka on myös pelastuksen symboli. Kirkkolaiva myös muistuttaa seurakuntalaisia rukoilemaan niiden puolesta, joiden elinkeino on merellä.

Viisi punaista ruusua alttarilla pitkänäperjantaina edustavat Kristuksen viittä haavaa.

Kolmio kuvaa Jumalan kolmea tapaa olla ja toimia. Silmä kolmion sisällä muistuttaa Jumalan kaikkinäkevyydestä. Kyyhkynen on Pyhän Hengen ja toivon symboli. Oma merkityksensä on myös rauhan kyyhkyllä.

Edellä mainitut ovat esimerkkejä vanhoista alkukristillisistä symboleista, joiden merkitys on yhteneväinen. Nykytaiteessa symbolit saavat vanhojen merkitysten rinnalle myös uusia tulkintoja.

Lisää symboleita:

pdf liite

Kirkkovuosi sanoin ja kuvin

Kala-symboli on vanhin symboli kristitystä. Symboli Virolahden kirkon saarnatuolissa.

Päivän sana:
Su 1.5.2016
Sydämen puhetta Jumalan kanssa
Su 1.5.2016
5. SUNNUNTAI PÄÄSIÄISESTÄ
Sydämen puhetta Jumalan kanssa
Hartaasti minä odotin Herraa, ja hän kumartui minun puoleeni ja kuuli huutoni. Hän veti minut ylös syvästä kuopasta, upottavasta liejusta. Hän nosti minut kalliolle, antoi lujan pohjan askelteni alle. Hän antoi suuhuni uuden virren, kiitoslaulun Jumalamme ylistykseksi. – – Hyvä on sen osa, joka luottaa Herraan, ei etsi apua pahan voimilta eikä käänny niiden puoleen, jotka valhetta palvelevat. Ps. 40:2–6.
Kiitos rukouksen lahjasta. Anna kaiken mitä näemme, kuulemme ja koemme muuttua rukoukseksi. Kiitos, että sinä itse rukoilet meidän puolestamme ja meissä. Anna rukouksen muuttaa meitä. Suo, että emme koskaan menetä toivoamme siihen, että sinä elät, vaikutat ja autat sielläkin missä toivo alkaa hiipua. Tee meistä rukoileva kansa.
Päivän luvut: Jer. 29:11–14; Ef. 3:14–21; Joh. 16:23–33.
Virsi 353

HAMINAN SEURAKUNTA