Elämme poikkeuksellisia aikoja. Tutut ja turvallisilta tuntuneet kuviot ovat muuttuneet. Terveys, tulevaisuus, toimeentulo ja arkisten asioiden – kuten vaikkapa kaupassa käynnin – hoitaminen aiheuttavat huolta ja pelkoa.

Raamatussa kerrotaan Jeesuksen opetuslapsista. Mestarin kuolema oli mullistanut heidän elämänsä. Tulevaisuuden näköalat olivat vähissä.

Suunnitelmilta ja toiveilta oli pohja poissa. Opetuslasten elämässä oli edessä paluu arkeen. Tekemään sitä, mitä parhaiten osasivat, ja elättämään itsensä sillä. He palasivat kalastajiksi järvelle, jonka rannalta Jeesus oli heidät aikanaan mukaansa kutsunut.

Siellä tapahtui kohtaaminen, joka muutti opetuslasten elämän. Jeesus ilmestyi heille ja he saivat uskomattoman kalasaaliin.

Kalojen tarkka määrä oli 153 kappaletta. Siihen sisältyi viesti. Antiikin eläinoppi tunsi kaikkiaan 153 kalalajia. Opetuslasten tuli kalastaa kaikkia ihmisiä, kaikkia kansoja. Kristuksen verkkoon, joka ajan merestä vedetään kerran iäisyyden rannalle.

Uusi kutsu – uusi alku – muutti opetuslasten elämän. Ja välillisesti se muutti koko maailman tulevaisuuden. He saivat uuden rohkeuden epävarmuuden tilalle. He saivat tavoitteen. Ilosanomaa oli mentävä kertomaan kaikkialle maailmaan.

Ylösnousseen voimme mekin kohdata. Lähimmäisissä, Jumalan Sanassa ja sakramenteissa. Jeesus on sanonut: ”Totisesti: kaiken, minkä te olette tehneet yhdelle näistä vähäisimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle.” (Mt 25: 40)

Kristus tuo pyhän arjen keskelle. Hän elää ja on läsnä meidän maailmassamme. Sielläkin, missä emme ensin arvaisikaan. Keskellä arkeakin. Jeesus yllättää meidät, niin kuin Hän yllätti opetuslapsetkin.

Hyvää kevättä!

Matti Astola, Miehikkälän kappeliseurakunnan kappalainen

Kirjoitus Reimari -lehdessä 22.4.2020