Tykkään muokata ja päivittää teknisten vimpaimieni käyttöliittymää; usein myös siten, miten laitteen valmistaja ei ole tarkoittanut. Hyviä puolia kokeellisessa päivittämisessä on se, että uusia ominaisuuksia saa nopeasti käyttöön ja oma tietotaito lisääntyy. Toisaalta laitteen voi saada niin jumiin, että joutuu jännittämään tuleeko siitä vielä ehjä vai jääkö se paperipainoksi. Vielä olen saanut laitteeni korjattua, mutta muutaman kerran on kylmännyt ja pahasti.

Viimeisin ongelma tuli vastaan pari viikkoa sitten, kun itsensä päivittänyt tietokone ei suostunut enää juttelemaan tablettini kanssa, jotta olisin voinut palauttaa sen tehdasasetukset. Kyseessä oli ajuriongelma. Se tarkoittaa sitä, että laitteet eivät enää juttele keskenään tai ymmärrä toistensa puhumaa kieltä. Se ilta meni Googlen ja netin keskustelupalstojen äärellä ilman tulosta. Annoin periksi, nukuin yön yli ja aamulla keksin vielä ihmetyksekseni yhden jutun, joka toimikin.

Monelle erilaiset ajuriongelmat ovat tuttuja ihmissuhdepuolelta. Jokin elämässä tapahtuva muutos aiheuttaa riidan tai kommunikaatiokatkoksen. Viesti ei enää kulje eri osapuolien välillä tai tuntuu sitä, ettei enää halua puhua toisen kanssa tai kuulla tämän asiaa. Googlesta ja netin keskustelupalstoista on harvoin apua, kun kyse on ihmissuhteista. Ne voivat vain pahentaa asiaa.

Olen huomannut, että kiperissä ihmissuhteiden ajuriongelmissa irtiotto voi olla järkevä. Kun nukkuu sen yön, eikä ala setvimään tilannetta tunnekuohussa, voi toisen viestin ymmärtäminen olla paljon helpompaa ja vastavuoroisesti oma viestikin voi mennä paremmin perille. Kaikkia elämän ajuriongelmia ei voi korjata, mutta kaiken rikkinäisyyden voi kertoa Jumalalle. Ei tarvitse jäädä paperipainoksi. Kun tuntuu, että kaikki keinot on käytetty, niin aina voi rukoilla!

Tabletti tuli tosiaan lopulta kuntoon, enkä usko että iltarukouksesta ainakaan haittaa oli.

Ville Holopainen, seurakuntapastori
Kirjoitus Reimarissa Hengessä mukana -palstalla 19.9.2018