Eva Andersen kertoo, että seurakunnan diakoniatyö jakaa apua tarvitseville lahjoitusten lisäksi myös EU-ruokakasseja. Ruokakassien jako tapahtuu tiistaisin klo 9-10 Simeon-talon vasemmalla sivulla olevalla alaovella, Pikkuympyräkatu 34.

Haminan seurakunnan diakoniatyö on saanut eri järjestöiltä lahjoituksina lahjakortteja alueen ruokakauppoihin. Nämä lahjoitukset jaetaan Haminan seurakunnan alueen lapsiperheille, joilla on taloudellisia haasteita.

Diakoniatyöntekijä Eva Andersen kertoo, että koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne näkyy seurakunnan diakoniatyössä. ”Erityisesti ruoan jakelussa tämän muuttuneen tilanteen huomaa. Perheiden määrä on lisääntynyt ja on paljon uusia avun tarvitsijoita”, kertoo Eva. ”Monet yrittäjät ja heidän perheensä ovat nyt kovilla. Perheiden toimeentuloa vaikeuttavat myös esimerkiksi lomautukset, työttömyys ja sairastamisesta aiheutuneet tulon menetykset. Tämä tilanne tuli niin yllättäen, että perheissä ei ole pystytty etukäteen varautumaan”, pohtii Eva.

Diakoniatyöntekijät eivät ole pelkästään taloudellisen avun jakajia. ”Soittaessaan ihmiset saavat myös jutella tilanteesta. Monesti on tärkeää jo se, että joku kuuntelee”, kertoo Eva. ”Pelkoa ja epävarmuutta herättää se, että ei tiedetä, kuinka kauan tämä tilanne jatkuu. Ja monissa perheissä etäkouluviikkojen aikana yllätti esimerkiksi se, miten paljon ruokaa todella menee. Myös kesäloman aikana ruoan menekki perheissä kasvaa.”

Tukea voi kysyä diakoniatyöntekijältä ma-ti ja to-pe klo 9-10 soittamalla numeroon 0440999443 tai suoraan tutulta diakoniatyöntekijältä. Diakoniatyöntekijät haastattelevat ja selvittävät avuntarpeen joko puhelimitse tai järjestämällä tapaamisen. ”Tässä uudessa ja yllättävässä tilanteessa kuka tahansa voi tarvita apua. Ottakaa rohkeasti yhteyttä”, kannustaa Eva.

Teksti ja kuva Jaana Kivekäs