Haminan Päiväkeskuksessa diakoniakoiraan ja Mari Höferiin törmännyt Jani pitää Ruusaa tosi ”tosi hyvänä juttuna”.

Nuori ranskanbuldoggi Ruusa on ollut diakoniakoiraoppilaana Haminan seurakunnassa vuoden alusta lähtien.

– Ruusa on seurallista, iloista ja leikkisää rotua, joka tulee yleensä hyvin toimeen ihmisten kanssa, valistaa diakoniakoiraoppilaan ohjaaja ja omistaja diakoniatyöntekijä Mari Höfer.

– Koirien rapsuttelun ja läsnäolon on todettu lisäävän mielihyvää ja olevan näin ollen terapeuttista, niin miksipä näitä ilontuojia ei käytettäisi seurakunnankin diakoniatyössä.

Diakoniakoiraoppilas Ruusalla on parhaillaan menossa koulutusvaihe, jossa sitä totutetaan pitämään uusista ihmisistä, erilaisista hajuista, liukkaista lattioista, erilaisista äänistä ja paikoista.

Ruusalla on oma paikka diakoniatoimiston lattialla ja kotikäynneille se tulee pyydettäessä.

­– Diakoniatehtävää suorittaessaan Ruusalla on työasuna koirahuivi, kertoo Höfer.

– Huivista Ruusa myös tietää olevansa työtehtävässään, sillä vapaa-aikana huivia ei käytetä.

Diakoniakoiria on maamme seurakunnissa vasta muutamia ja niiden toiminta  muistuttaa luonteeltaan kaverikoiratoimintaa. Kaverikoiria on käytetty jo vuosia tuomassa iloa ja piristystä ihmisten arkeen erilaisissa laitoksissa, päiväkodeissa ja kouluissa.

Seppo JJ Sirkka