Kun Pirkko Tulokas ja Elina Rajala vihittiin papeiksi 30 vuotta sitten, oli Haminan seurakunnan nykyisestä kuudesta naispapista nuorin vasta kaksivuotias.

Suomen ensimmäisten pappisvirkaan vihittyjen naisten joukossa vuonna 1988 oli vehkalahtelainen, Lelun kylästä kotoisin oleva Pirkko Tulokas.  Nykyinen haminalainen Elina Rajala sai puolestaan pappisvihkimyksen heti seuraavan vuoden alussa.

– Silloinen naispappi oli suuren kummastuksen aihe ja koin olevani suorastaan turistinähtävyys toimiessani ensimmäisessä työpaikassani Savonlinnassa, muistelee Elina Rajala.

– Pohdin jopa jaksamistani papin työssä, jos suhtautuminen olisi jatkunut samanlaisena. Haminaan siirtyessäni kaikki kuitenkin muuttui eikä naispappia pidetty täällä mitenkään kummajaisena.

Jo kymmenen vuotta eläkkeellä olleena ja yli 33 vuotta seurakuntaa palvelleena Pirkko Tulokas on myös kokenut Etelä-Kymenlaakson ilmapiirin tosi suvaitsevaisena. – Hamina, Vehkalahti, Miehikkälä ja Virolahti satamineen ja valtakunnan rajoineen ovat varmasti opettaneet suvaitsevaisuutta ja tasa-arvoisuutta.
Tulokas ehti ennen pappisvihkimyksen saamista toimia lehtorina seurakunnissa toistakymmentä vuotta.

– Tärkeää papin työssä ei ole henkilön sukupuoli vaan sydän, jolla työtä tehdään ja eletään seurakuntalaisten rinnalla.

Tänä päivänä valtaosa uusista teologian maistereista ja papeista on naisia.

Naisten osuus kaikista papiksi vihityistä oli vuosina 2012-2014 lähes 60 %.

Sunnuntain 4.3. Marian kirkon messussa Haminassa puhutaan kuluneista kolmestakymmenestä vuodesta, joina Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappisvirka on ollut avoin niin naisille kuin miehille.

Seppo J.J. Sirkka