Hannele Mäkelä ja Eva Andersen rohkaisevat tulemaan mukaan eroiltaan ja iloitsevat, kun isät ovat entistä enemmän aktivoituneet pysymään lasten vanhempina eronkin jälkeen.

Lapsi selviää mahdollisimman vähin vaurioin vanhempiensa erosta, kun aikuiset huomioivat lapsen tunteet ja ottavat lukuisat lasta askarruttavat kysymykset vakavasti. Merkittävää on myös ymmärtää, että oman parisuhteensa lopettavien aikuisten vanhemmuus ei lopu eroon.

Eroneuvonta-apua vanhempien eroon ja vanhemmuuden ymmärtämiseen eron jälkeen on tarjolla Haminassa. Illassa huomioidaan vanhempien ero erityisesti lapsen näkökulmasta ja kuinka lasta autetaan selviämään uudesta tilanteesta paremmin.
– Usein unohdetaan, että isän ja äidin vanhemmuus säilyy ja lapselle molemmat ovat rakkaita omia isiä ja äitejä eronkin jälkeen, muistuttavat eroneuvontailtojen vetäjät diakonissa Eva Andersen ja avopalveluohjaaja Hannele Mäkelä.
– Parisuhteen lakatessa erosurun ja kivun keskellä pitäisi jaksaa muistaa, että isä-äiti-lapsi tai kumppani-kumppani-lapsi kolmiyhteys säilyy.

Andersen ja Mäkelä kokosivat muutamia käytännön vinkkejä, joissa on huomioitu lapsen tulevaisuus ja selviäminen paremmin vanhempien erosta:
1. Puhu asiallisesti toisesta vanhemmasta äläkä moiti toista lapsen läsnä ollessa.
2. Kertokaa lapselle yhdessä erosta.
3. Kertokaa, että kaksi aikuista huolehtii lapsesta yhdessä myös eron jälkeen, vanhemmuus säilyy.
4. Lapselle on tärkeää tietää missä hän jatkossa asuu, missä käy koulua ja miten käy kavereiden suhteen.
5. Lasta ei tule kuormittaa parisuhteen ongelma-asioilla.
6. Hyväksytään lapsen omat tunteet
7. On tärkeää oikaista, että lapsi ei syyttä itseään vanhempiensa erosta.
8. Oma katkeruus ja huoltajuusriidat jätettävä taustalle.
9. Säilyttäkää lapsen hyvä yhteys kumpaankin vanhempaan.
10. Huomioikaa lapsi.

Eroneuvonta-apua ja kuinka lasta autetaan selviämään paremmin on tarjolla Haminassa.
Tilaisuus on tarkoitettu eroa harkitseville sekä eronneille vanhemmille ja perheen läheisille.
Ilta alkaa asiantuntijoiden alustuksilla, jonka jälkeen on mahdollisuus keskustella itsekin eron kokeneiden vapaaehtoisten vertaistukihenkilöiden kanssa.

Kymenlaakson ensi- ja turvakotiyhdistyksen ja Haminan seurakunnan yhdessä järjestämä Eroneuvontailta on 16.2. klo 17.30-19.30 Herran Kukkarossa, Pikkuympyräkatu 34 Haminassa. Neuvontailta on maksuton eikä siihen tarvita ennakkoilmoittautumista.

Seppo JJ Sirkka