Johanneksen kirkko

Johanneksen kirkko on kolmas Haminan kaupungin asukkaita varten rakennettu kirkko. Kaksi edellistä on tuhoutunut tulipalossa. Carl Ludvig Engelin suunnittelema Johanneksen kirkko palveli alkuaan Haminan ruotsinkielistä väestönosaa. Se oli vuosien 1905-2003 ajan Haminan seurakunnan kirkko. Kirkko vihittiin käyttöön juhannuspäivänä 1843. Se on saanut nimensä Johannes Kastajan mukaan.

Kirkon vanhin esine on vuoden 1703 Raamattu. Kastemaljan yläpuolella oleva kirkkolaiva on peräisin Koivistolta. Kattokruunut on valmistettu vuosina 1756 ja 1759 ja ne ovat ainoat edellisen, Elisabetin kirkon palosta pelastuneet esineet. Peräseinällä on marmoritaulu, johon on kirjoitettu Tanskan konsulin J.S. Ignatiuksen testamentti vuodelta 1837.

Kirkko peruskorjattiin vuonna 1955. Urut ovat Urkurakentamo Veikko Virtasen valmistamat, käyttöön otetut vuonna 1989. Kirkossa on 500 istuinpaikkaa.

Johanneksen kirkon historia

HAMINA Johanneksen kirkko

Alttaritaulun on maalannut B.A.Godenhjem, taulu esittää Kristuksen ylösnousemusta. Alttarilla alhaalla on pieni taulu, joka on kopio Leonardo da Vincin Pyhästä Ehtoollisesta.

318_johannes

Kirkkopuistossa on sankarihauta-alue ja mm. talvi- jatkosodassa kaatuneiden sekä Karjalaan jääneiden muistomerkit.