Johanneksen kirkko

Haminan seurakunnan Johanneksen kirkko on palvellut paikallisia lähes 180 vuoden ajan. itselläni on paljon rakkaita muistoja Johanneksen kirkkoon liittyen. 70-luvun alussa lauloin saarnastuolin vieressä koulun joulujuhlassa, 70-luvun lopulla minut konfirmoitiin siellä, 80-luvun lopulla menin siellä naimisiin ja hyvän matkaa 2000-luvulla lapseni konfirmoitiin siellä. Olen saanut palvella Johanneksen kirkossa seurakuntaa vuodesta 1998 lähtien. Näen hyvänä, että toimintaa kirkossa voitaisiin monipuolistaa asiantuntijoita ja seurakuntalaisia kuunnellen.

Viime vuosina kirkon käytön monipuolistamista on toivottu, jotta yhä useampi haminalainen löytäisi sinne ja voisi tuntea kirkon omakseen. Viime vuonna Johanneksen kirkossa pidettiin yleinen keskustelutilaisuus kirkkotilan käytön monipuolistamisesta. Arkkitehti Hanna Lyytinen esitteli viime viikolla seurakunnan Facebook-sivuilla kirkon rakennushistoriaselvityksen. Voit tutustua selvitykseen tästä:

Johanneksen kirkon rakennushistoriaselvitys

Selvitys ei ota kantaa siihen, mitä on säilytettävä ja mitä voi muuttaa, mutta se antaa välineitä prosessin eteenpäin viemiseen. Kun tuleva käyttötapa ja muutokset perustuvat tietoon ja ymmärrykseen, on monikäyttöisyyden rinnalla mahdollisuus säilyttää kirkon erityisyys ja arvo. Tervetuloa tutustumaan Johanneksen kirkon rakennushistoriaselvitykseen.

Kari Rautiainen, pastori
Kirjoitus Reimari-lehdessä 21.4.2021