vasara, pihdit ja nauloja

Mitä sinä muistat kerrottaneen Jeesus Nasaretilaisesta? Ala-asteen uskonnon oppitunneilta ja rippileirien opetushetkistä useimmilla lienee painunut mieleen Raamatun kertomukset erilaisista ihmeistä, joissa Jeesus tyynnyttää myrskyn tai parantaa sairaita pelkällä kosketuksellaan. ”Hölynpölyä”, moni tuhahtelee ja vaihtaa puheenaihetta.

Vaikka sivuuttaisimme kokemusmaailman tuonpuoleisen todellisuuden taikauskoisena hapatuksena, ei evankeliumitekstien kertomusten historian kenties tunnetuimman opettajan elämästä ja opetuksista tulisi jäädä unohduksiin; ihmeteoista kertomisen rinnalla Jeesuksen elämää käsittelevät raamatunkertomukset kehottavat ihmisiä hyvyyteen ja lähimmäisen rakkauteen.

Omana elinaikanaan valtaapitävien keskuudessa paheksuttu opettaja asettui heikoimmassa asemassa olevien köyhien ja sairaiden puolelle taistelemaan omalla esimerkillään ahneutta, vääryyttä ja sortoa vastaan. Vaiennettu kansanryhmä sai viimein äänen ja saattoi tulla kuulluksi. Loppu on historiaa.

Sittemmin kristinuskon lähes kaksituhatvuotisen historiaan on mahtunut useita henkilöitä, jotka ovat pyrkineet uudistamaan kirkkoa ja sitä kautta myös ympäröiviä yhteiskuntajärjestelmiä. Yhtenä esimerkkinä mainittakoon Martti Luther, jonka 500 vuotta sitten käynnistämän kirkon uudistustyön vanavedestä myös hyvinvointivaltio on epäsuorasti saanut alkunsa.

Globaalin pandemian ja maapalloa runtelevan ekokriisin keskellä sitä toivoisi, että epäoikeudenmukaisuutta vastaan taistelevia oman aikansa ”radikaaleja” mielipidevaikuttajia löytyisi myös tälle vuosikymmenelle. Vaikuttamiskanavien ollessa valmiina enää puuttuisi riittävä rohkeus nostaa heikompien ääni kuuluviin. Hyvät teot eivät vaadi ihmeitä.
Jeesus muuten oli ammatiltaan puuseppä.

Miika Rokka, nuorisotyönohjaaja
Kirjoitus Reimari -lehdessä 7.10.2020