Yhteisvastuukeräykseen voi osallistua vaikkapa ovelta-ovelle listakerääjänä tai erilaisten tempausten lipaskerääjänä, sanoo yhteisvastuukeräyspäällikkö diakoni Mervi Leinonen.

Haminan seurakunnassa on jo vuosia osallistuttu innokkaasti Yhteisvastuukeräykseen. Viime vuonna keräystulos kasvoi 1,36 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen ja seurakuntalaista kohden tulos oli 0,87 euroa. Haminassa, Miehikkälässä ja Virolahdella kerättiin yhteisvastuulle 17 231,61 euroa. Koko maan keräystuotto oli 3 138 702,14 euroa, mikä teki 0,80 euroa jäsentä kohden.

Tänä vuonna Yhteisvastuukeräys alkaa sunnuntaina 3. helmikuuta ja sen tuotto suunnataan lasten sekä nuorten koulutukseen.

–       Suomessa lapsiperheköyhyys ilmiönä koskettaa noin 10 prosenttia lapsista, jotka kuuluvat pienituloisiin kotitalouksiin. Tämä tarkoittaa 110 000 lasta. Köyhän perheen lapsella ei ole varaa maksaa opiskelusta aiheutuvia kuluja, eikä köyhyydessä elämisen kokemus välttämättä kannusta opiskeluun, sanoo Haminan seurakunnan yhteisvastuukeräyspäällikkö Mervi Leinonen.

Ulkomailla yhteisvastuuvaroin autetaan katastrofien ja konfliktien aiheuttamissa hätätilanteissa pahiten kärsineitä ihmisiä, tänä vuonna erityisesti nuoria. Keräysvaroin tuetaan koulunsa keskeyttämään joutuneiden oppilaiden paluuta takaisin kouluun, jaetaan koulu- ja hygieniatarvikkeita sekä autetaan koulumaksuissa. Syrjäseuduille koulutetaan lisää päteviä opettajia ja rakennetaan turvallisia kouluja. Avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu.

Seppo JJ Sirkka