Kiitos, Jumalamme, kun annoit kauniin maan,
annoit jylhät metsät, loit vedet virtaamaan.
Kiitos sisukkaasta työstä isien,
kiitos isänmaasta ja kohtaloista sen. (Virsi 581, säk. 1)

Ensi sunnuntaina muistamme maamme sodissa kaatuneita. Kaatuneitten muistopäivän viettäminen sai alkunsa 80 vuotta sitten. Talvisota oli juuri päättynyt. Sodan muistot ja suru olivat tuoreina mielessä keväällä 1940.

Marsalkka Mannerheim esitti, että toukokuun kolmatta sunnuntaita vietettäisiin ”nyt päättyneessä sodassa kaatuneiden sankarivainajien sekä myös kaikkien murroskautena vuonna 1918 molemmin puolin vakaumuksensa puolesta henkensä uhranneitten yhteisenä uskonnollisena muistopäivänä”. Myöhemmin muistopäivän piiriin sisällytettiin luonnollisesti myös jatkosodan ja Lapin sodan sankarivainajat.

Meidän nuorempien sukupolvien mielessä on kiitollisuus sankarivainajien uhria kohtaan. Tunnemme syvää kiitollisuutta kaikkien veteraanien ja koko veteraanisukupolven työstä ja taisteluista. Koti, uskonto ja isänmaa olivat heille tärkeitä. Heidän ansiostaan me saamme elää vapaassa maassa ja ottaa vastuuta tulevaisuudesta.

Usko ja luottamus Jumalan apuun ja varjelukseen auttoivat selviytymään ja kestämään sodan ja jälleenrakennuksen vuosina. Jumala on kautta aikojen ollut turvamme. Rukous antaa voimia. Saamme luottaa, että Jumala kuulee rukouksemme. Vaikeina aikoina huomaamme tämän erityisesti.

Myös tänään on rukouksen aika. On aika kiittää Jumalaa rauhasta ja hyvästä kotimaasta. Itsekkyyden sijaan meidän on pyydettävä halua ja taitoa huomata kärsivät ja avun tarpeessa olevat. Kykyä palvella, kunnioittaa ja tukea toisiamme tämän päivän haasteiden keskellä.

Kevään valoa ja terveyttä toivottaen Matti Astola, Miehikkälän kappeliseurakunta

Hartauskirjoitus Kaakonkulma -lehdessä 14.05.2020