Haminan Marian kirkko

Kirkon mäki on perinteisesti ollut kohtaamisen paikka. Siellä on jaettu elämän iloja ja suruja, ja päivitetty kylien ja ihmisten kuulumisia. Ja tarkalla korvalla on kuunneltu myös kuulutuksia, joissa ajan saatossa on kerrottu niin maallisia kuin kirkollisia terveisiä. Saarnatuolista on välitetty niin Kuninkaan (isolla K:lla) kuin kuninkaan (pienellä k:lla) terveisiä. Saarnatuolista on annettu ohjeita toimille niin sodan kuin rauhan aikana, puhumattakaan siitä, että sieltä on aina julistettu rauhaa.

Marian kirkko, Kymenlaakson vanhimpana rakennuksena, on siis nähnyt ja kuullut ajan saatossa monenlaista. Tuosta värikkäästä historiasta kertoo omalla tavalla kirkkomuseo esineineen ja vaakunoineen. Osana tätä seutukuntamme historiaa kirkkomuseon seinälle on saatu palautettua myös kolmen knaapisuvun vaakunat. Nuo vaakunat kertovat omaa tarinaansa paikkakuntamme historiasta ja niihin liittyvistä ihmiskohtaloista.

Kun tänä viikonloppuna vietämme ”miekat, muurit ja musketit” keskiaika tapahtumaa ”kirkon mäellä”, Bastionissa ja osaltaan Marian kirkossa ja sen kirkkopuistossa, kannattaa vierailla kirkkomuseossa katsastamassa sen esineitä ja vaakunoita, jotka piirtävät eteemme paikkakuntamme värikästä historiaa – ja siitä voimme olla oikealla tavalla ylpeitä tämän keskiaika tapahtuman keskellä,

rovasti Juha Parjanen, yks kappalainen

Reimari kirjoitus 17.7.2019