Klamilan kirkko

Mikkelin hiippakunnan silloinen piispa Martti Simojoki avustajineen vihki Klamilan kirkon 19.11.1955 pyhään tarkoitukseensa. Klamilan kirkko on ollut monipuolisen toiminnan tyyssija koko olemassaolonsa ajan. Myös siunauksia voidaan toimittaa kirkossa ensisijaisesti perjantaisin tai jonain muuna arkipäivänä (ei lauantaina). Kirkon merkitys kylälle on ollut hyvin suuri ja kirkon puolesta toimii suuri ja aktiivinen vapaaehtoisten ryhmä.

Kirkossa on pienehköt 6-äänikertaiset Kangasalan urkutehtaan valmistamat urut vuodelta 1973. Kastepöytä on arkkitehti Veli Klamin suunnittelema vuonna 1961 ja sen lahjoitti USA:ssa asunut Jaakko Jeremianpoika Klami. Kastemalja on hopeaa, 1700-luvulta, mahdollisesti Lontoosta. Saarnatuolin punainen kirjaliina on vihkiryijy, jonka Klamilan seudun martat sekä Rukoushuoneyhdistys lahjoittivat.

Kirkkolaivan on rakentanut konemestari Esko Malmi vuonna 1973. Pienoislaivan esikuva on vuonna 1898 Klamilan varvilla Jeremias Malmin rakentama kaljaasi ”Veikko”. Laiva muistuttaa talonpoikaispurjehduksesta, jota harjoitettiin Suomenlahdella 1900-luvun alkupuolelle saakka. Laivan lahjoitti 1.7.1973 Klamin sukuyhdistys.

Klamilan kirkkosalissa on 200 istumapaikkaa. Lisäksi rakennuksessa on kerhohuone ja kirkkosaliin liittyviä muita tiloja. Klamilan kirkon vuosipäivää vietetään vuosittain tuomiosunnuntaita edeltävänä sunnuntaina.

Sotien 1939–44 länsivirolahtelaisten sankarivainajien muistomerkki on kirkon pääoven vieressä. Muistomerkin on suunnitellut Matti Klami, muistomerkki on paljastettu 23.5.1990.

Säveltäjä, akateemikko Uuno Klamin patsas kirkon edustalla on Ben Renwallin käsialaa. Se paljastettiin 25.8.1963.

Poisnukkuneiden vainajien muistokivi kirkon edustalla siunattiin käyttöön 4.11.2012.

VIROLAHTI Klamilan kirkko

Kirkon länsiseinustalla olevaan erilliseen kellotelineeseen sijoitettu kirkonkello on peräisin toisessa maailmansodassa tuhoutuneesta Kalliveren kirkosta.

Klamilan kirkko

Kirkon länsiseinällä kuoriosassa sijaitseva lasimaalaus mosaiikkityö ”Paratiisi” on taiteilija Airi Karin työ vuodelta 1972.

Klamilan kirkko Virolahdella on yksi Haminan seurakunnan kirkoista. Klamilan kirkko keskiviikkona 23. marraskuuta 2011. Kuva: Seppo JJ Sirkka EASTPRESS

Alttariseinällä oleva puinen krusifiksi on ollut Virolahden nykyistä edeltävässä kirkossa. Krusifiksin korkeus on 164 cm, leveys 94 cm. Krusifiksi on mahdollisesti 1600-luvulta.