Kolme pappia maskit naamalla

Kymsote tiedotti eilen 17.11., että Kymenlaakson koronatilanne on kääntynyt vakavaksi ja sairaanhoito on kuormittunut. Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä antoi 17.11.2021 pyynnön Etelä-Suomen aluehallintovirastolle rajoittaa korkean riskin tilaisuuksia Kymenlaakson alueella. Korkean riskin tilaisuuksiksi katsotaan suuret konsertit, seisomakatsomot eli tilaisuudet, joissa ei ole nimettyjä istumapaikkoja sekä yhteislaulutilaisuudet kuten esimerkiksi Kauneimmat joululaulu- tilaisuudet.

Aluehallintovirasto käsittelee koronakoordinaatioryhmän esitystä alueellisista yleisötapahtumien kokoontumisrajoituksista Kymenlaaksoon todennäköisesti ensi viikon aikana. Tiedotamme päätöksen jälkeen tarkemmin, miten rajoitukset vaikuttavat esimerkiksi seurakunnan joulunajan tilaisuuksiin. Konserttitoimintaan ja Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksiin valmistelemme seurakunnassa koronapassin käyttöönottoa. Koronapassin käytöstä konserttitoiminnassa tiedotamme AVI:n päätöksen jälkeen tarkemmin.

Seurakunnan jumalanpalveluksien ja kirkollisten toimitusten, kuten hautajaisten osallistujamäärää ei tällä hetkellä rajoiteta eikä niissä oteta käyttöön koronapassia. Eduskunta on hyväksynyt tartuntatautilakiin lisäyksen koskien EU:n digitaalisen koronatodistuksen kansallista käyttöä eli koronapassia. Koronapassia voidaan käyttää mm. yleisötilaisuuksissa. Yleisötilaisuuden määritelmä on puolestaan Kokoontumislaissa, jonka soveltamisalan ulkopuolelle on (Kokoontumislaki 2 §) rajattu ”julkista uskonnonharjoittamista” varten järjestetyt tilaisuudet. Suurin osa seurakunnan tilaisuuksista on edellä mainittuja uskonnollisia tilaisuuksia, joten niitä koronapassi ei koske.

Koronakoordinaatioryhmä antoi myös suosituksen, että yli 20 hengen yksityistilaisuuksia ei järjestettäisi. Nykyisessä koronatilanteessa jokaisen tulee harkita yksityistilaisuuksien järjestämistä ja tilaisuuksiin osallistumista tarkoin. Muistotilaisuudet ja muut kirkollisten toimitusten jälkeiset tilaisuudet ovat yksityistilaisuuksia. Seurakunta vuokraa tilojaan tällä hetkellä yksityistilaisuuksiin, mutta suosittelemme vahvasti tilaisuuden järjestäjiä huomioimaan Kymsoten suosituksen.

Vaikean koronavirustilanteen vuoksi alueellinen koronakoordinaatioryhmä palautti myös vahvan maskisuosituksen. Tämä tarkoittaa, että seurakunnan kaikissa tiloissa ja toiminnassa maskinkäyttösuositus on vahva. Edelleen huolehdimme tarkoin hyvästä käsihygieniasta ja seurakunnan toiminnan suunnittelussa huomioidaan se, ettei tilaisuuksissa synny tarpeetonta ruuhkaa.

Moni seurakunnan toiminta jatkuu normaaliin tapaan turvallisuusohjeet huomioiden. Diakoniatyön vastaanotto ja ruoka-apu palvelevat seurakuntalaisia, lasten ja nuorten toiminta jatkuu sekä leiritoiminta. Striimattuja tilaisuuksia on mahdollista seurata seurakunnan Facebook-sivujen kautta. Seuraava jumalanpalvelus striimataan 5.12. ja tulevan sunnuntain 21.11. jumalanpalvelus on kuunneltavissa YLE Radio 1 kautta.

Maraton koronan suhteen jatkuu. Toivotan jokaiselle voimia ja kestävyyttä vaikean tilanteen keskellä. Vaikka pitkittynyt tilanne, rajoitukset ja rokotukset herättävät vahvoja tunteita, toivon rakentavaa ja yhteiskuntarauhaa ylläpitävää keskustelua ja vastuullista toimintaa meiltä kaikilta.

Hyvän Jumalan siunausta

Anna Kinnunen, kirkkoherra vs.