Sormet pitävät 50 ja 10 sentin kolikoita. Punainen sydän ja Yhteisvastuulogo.

riitä, jukulauta,, ja kun ei rahat riitä, jukulauta!”

Niinpä, tämä 60 luvun Irwinin protestilaulu ei valitettavasti ole kadottanut ajankohtaisuuttaa vieläkään. Vaikka ulkoinen hyvinvointimme ja bruttokansantuotteemme on kasvanut huikeasti 60 luvulta lähtien, ei hyvinvointi jakaudu edelleenkään tasaisesti.

Jeesusta, aikansa oloja protestoinutta, lainaten: ”köyhät teillä on aina keskellänne” – valitettavasti edelleen tämäkin toteamus pitää paikkansa maailmassamme, jossa pieni joukko ökyrikkaita hallitsee suurta osaa rikkauksista ja mammonasta – kait heidän omaisuudestaan voitaisiin jakaa tasapuolisesti toisillekin, ehkä se köyhyyskin poistuisi?

Edelleen se köyhä leski panee kolehtiin vähästään ja kansan karttuisaan käteen turvataan, jotta kaikkien osaa ja oloa voidaan edelleen hieman helpottaa. Näin myös alkavan Yhteisvastuu –keräyksen tiimoilta, jonka teema koskettaa hyvin monia suomalaisia, onhan aiheena vanhusten hyvinvointi.

Tämän hyvinvointimme keskellä varsin monien vanhusten kokemus on sama kuin Irwinin protestilaulun: rahat eivät riitä arkiseen elämään. Moni joutuu tinkimään niin ruoasta, vaatteista, harrasteista, kulttuurista, matkustelusta – joskus myös lääkkeistä. Eläkkeiden verotus verrattuna ansiotuloihin on myös kova – mitä saat henkesi pitimiksi esim 838 €:lla, joka on KELAn myöntämä ns ”minimieläke”? Eipä tuolla paljon juhlita…

On aika Yhteisvastuun tiimoilta herätellä päättäjiämme huomaamaan ja toimimaan eläkeläisten köyhyyden poistamiseksi – siinä tarvitaan jokaista meistä! Tarkempia tietoja tämän vuoden Yhteisvastuu keräyksestä löytyy niin seurakunnan kotisivuil-ta kuin Yhteisvastuu sivustolla – ei muuta kuin toimeen!!!

Voit halutessasi lahjoittaa Haminan seurakunnan Yhteisvastuukeräykseen suoraan tästä linkistä.

edellyttää rovasti Juha Parjanen, yks kappalainen
Kirjoitus Reimari-lehdessä 10.2.2021