Lapsityönohjaaja Mia Rautamies, puutyöpiiriläinen Sirpa Kiukkonen ja pastori Anna Kinnunen kantoivat Kymenlaakson maakuntapuu tervaleppää kuvaavan uuden kastepuun keskiaikaiseen Marian kirkkoon.

Haminan Marian kirkon uusi kastepuu otettiin käyttöön viime sunnuntain Marian ilmestyspäivän messussa. Puu kuvaa tervaleppää, joka on myös Kymenlaakson maakuntapuu ja se korvaa jo muutaman vuoden käytössä olleen puun lehteä esittävän vanhan kastepuun.
– Kastepuu esittää elämänpuuta ja jokainen Haminan seurakuntaan kastettu lapsi tai aikuinen saa puuhun oman lintunsa. Lintuun kirjoitetaan kastetun nimi ja kastepäivä, kertoo pastori Anna Kinnunen kastepuun symboliikasta.
– Linnut asetetaan puuhun kastettujen nimien lukemisen yhteydessä jumalanpalveluksissa ja heidän puolestaan rukoillaan.
Marian kirkon kastepuun linnut kuvaavat punatulkkua, joka on Kymenlaakson maakuntalintu.

Idea uudesta kastepuusta syntyi Haminan seurakunnan puutyöpiiriläisten parissa.
Sirpa Kiukkonen suunnitteli, Alpo Laisi sahasi puun muodon vanerista ja Julia Tiili maalasi lopputuloksen.
Kastepuulla seurakunta haluaa konkreettisesti kertoa, että jokainen kastettu on tervetullut ja tärkeä ihminen. Kastetun nimikkolintu koristaa puuta aina puolen vuoden ajan, jonka jälkeen sen voi tulla hakemaan itselleen.

Seppo JJ Sirkka