Marian kirkko

Neitsyt Maarialle pyhitetty keskiaikainen kivikirkko lienee rakennettu nykyiselle paikalleen ennen vuotta 1396. Kirkko on tuhoutunut ja korjattu useita kertoja, siksi vanhoja maalauksia ja kirkollisia esineitä ei juuri ole. Kirkko korjattiin nykyiseen ulkoasuunsa Haminan palon (1821) jälkeen C.L.Engelin piirustusten mukaan. Silloin siihen rakennettiin nykyinen kellotorni.  Tästä vaiheesta kertoo kirkon länsiseinällä oleva taulu: ”Tämä Herran huone, joka tulella hävitettiin  Haminan kaupungin tulipalossa vuonna MDCCCXXI  uudestansa rakennettiin ja laajennettiin Hänen Majestätinsä Kejsar Nicolai I sen hallituksen aikana vuonna MDCCCXXVIII.”

Viimeisin kirkon kunnostustyö valmistui vuonna 2013. Arkkitehti Ulla Raholan johtamassa uudistuksessa haluttiin palauttaa edellisessä, vuoden 1963 remontissa piiloon siirrettyä 1800-luvun  henkeä.  Samalla kuoriosaa madallettiin ja laajennettiin niin, että nyt alttarin ääreen pääsee myös pyörätuolilla. Kirkossa on noin 550 istumapaikkaa.

Kirkon lattian alla ja ympäristössä ovat saaneet leposijansa monet vanhat vehkalahtelaiset. Siitä kertoo muistotaulu asehuoneessa sekä kesällä 1974 kirkkopihaan pystytetty Esko Ahlbergin suunnittelema muistomerkki. Kirkon tornin seinällä on vehkalahtelaisen taiteilija Sulo Mäkelän korkokuva v 1964. Kirkon esineitä 1700-luvulta alkaen on nähtävissä museohuoneessa kirkon eteläsiivessä.

Marian kirkon historia

Haminan Marian kirkon urut. Urut ovat Paschen Kiel Orgelbau GmbB:n tuotantoa.

Haminan Marian kirkko sai 2013 uudet urut. Urut ovat Paschen Kiel Orgelbau GmbB:n tuotantoa.

Viimeistä ehtoollista esittävä maalaus Haminan Marian kirkon alttaritauluna 1. marraskuuta 2013. Maalaus on 1700-luvun lopulta ja sen tekijä on tuntematon.

Alttaritaulu on todennäköisesti peräisin 1700-luvulta. Viimeistä ehtoollista kuvaavan taulun tekijää ei ole pystytty selvittämään.

Haminan Marian kirkko vihittiin uudelleen käyttöön korjauksen jälkeen piispanmessussa 1. joulukuuta 2013. Piispa Seppo Häkkinen toimitti kirkon vihkimisen ja saarnasi messussa. Valot ja valaisimet sekä alttarin yläosan Pisarat- lasitaideteoksen on suunnitellut Jukka Korpihete.

Haminan Marian kirkon uudet kirkkotekstiilit on suunnitellut Helena Vaari. Yksityiskohta valkoisen messukasukan symboliikasta 1. joulukuuta 2013.

Kirkon tekstiilit ovat Helena Vaarin suunnittelemat ja valmistamat. Niihin on saatu esille aplikaatio- ja kohokuvakirjonnalla kuvallista kerrontaa samoista kristillisistä aiheista, joita aikaisemmin on ollut keskiaikaisten kirkkojen seinissä ja katoissa. Yksityiskohta valkoisen messukasukan symboliikasta.