Matti Nurmela (vas.) Miehikkälän helluntaiseurakunnasta ja Matti Astola Miehikkälän kappeliseurakunnasta toteuttivat käytännössä paikallisten seurakuntien välistä anteeksipyyntöä ja anteeksiantoa. Kuva: Arto Lehikoinen.

Lokakuun viimeinen sunnuntain messun aloitussanat johdattivat päivän aiheeseen, anteeksiantamukseen ja siitä avautuvaan rakkauteen:

“ Koko elämämme perustuu anteeksiantoon, jonka saamme Kristuksen ristinkuoleman ansiosta. Se velvoittaa meidät kohtaamaan lähimmäisemme ystävällisesti, lempeästi ja anteeksiantavasti. Tällainen asenne tekee mahdolliseksi sen, että Jumalan moninaiset lahjat pääsevät vaikuttamaan kaikessa rikkaudessaan.”

Kristillisten kirkkojenkaan suhteet eivät aina ole olleet sellaisia kuin pitäisi. Historiasta löytyy synkkiäkin lukuja. Menneisyyden virheitä on hyvä sanoittaa ja pyytää anteeksi.

Messun yhteydessä anteeksipyyntöä ja anteeksiantoa toteutettiin käytännössä paikallisten seurakuntien välillä.

Esimerkkiä paikalliselle anteeksipyynnölle ovat antaneet kirkkojen johtajat. Tänä syksynä järjestettiin helluntailaisten ja luterilaisten sovintotapahtuma. Siinä arkkipiispa Tapio Luoma ja helluntaiseurakuntien edustajana Klaus Korhonen pyysivät anteeksi omien kirkkojensa ja seurakuntiensa puolesta.
– Haluan liittyä tähän anteeksipyyntöön Miehikkälän luterilaisten osalta. Haluan pyytää anteeksi vääriä asenteita ja sanoja, jotka ovat aikojen kuluessa haavoittaneet sisaria ja veljiä helluntaiseurakunnassa. Vaikka tänä päivänä teemme yhteistyötä ja kunnioitamme toisiamme, menneisyydestä varmasti löytyy varjoja. Haluan pyytää niitä anteeksi. Lausui Matti Astola, Miehikkälän kappalainen.
Miehikkälän helluntaiseurakunnan puolesta Matti Nurmela, vanhimmiston ja hallituksen puheenjohtaja esitti anteeksipyynnön helluntaiseurakunnan puolesta ja lainasi Johanneksen evankeliumin luvun 17 jaetta 21.
– Vuosien ja vuosikymmenten aikana on sanottu asioita, jotka ovat vahingoittaneet seurakuntiemme välejä. ”Minä rukoilen, että he kaikki olisivat yhtä, niin kuin sinä, Isä, olet minussa ja minä sinussa. Niin tulee teidänkin olla yhtä meidän kanssamme, jotta maailma uskoisi sinun lähettäneen minut.” Nyt yhdessä halusimme pyytää ja antaa anteeksi menneet.
– Tästä on hyvä jatkaa seuraaville vuosikymmenille, Matti Nurmela jatkoi viitaten siihen, että 2019 helluntaiseurakunnan perustamisesta tulee kuluneeksi 90 vuotta.
Lopuksi lausuttiin – puolin ja toisin – synninpäästö Jeesuksen nimessä.