Miehikkälän kirkko

Hiilijalanjälkikeskustelu on synnyttänyt kaukomatkailun rinnalle lähimatkailun, jossa elämyksiä ei mitata kilometreinä vaan sisäisinä kokemuksina.

Kaakonkulman lähimatkailuun kannattaa perehtyä tänä kesänä. Sunnuntaisten messukäyntien höysteeksi voi liittää vaikkapa tutustumisen Uuno Klamin soittamaan pianoon ja vanhaan alttaritauluun Virolahden kirkossa. Kristuksen alasottoa ristinpuusta kuvaava alttaritaulu palautettiin kirkkoon Vilkkilän vanhainkodin seinällä vietetyn 100:n vuoden evakkoretken jälkeen. Kirkkotarhassa on myös keskiaikainen Virolahden sakaristo.

Tutustumisen arvoisia ovat myös arkkitehtuuriltaan ja ympäristöltään omaleimainen Klamilan kyläkirkko tai Miehikkälän kirkon alapuolelta alkava Reijo Taipaleen tie, joka on nelikilometrinen pätkä Muurikkalantietä. Piipahtaa kannattaa myös kolmen kilometrin päässä Miehikkälän keskustaajamasta sijaitsevalla sotahistoriallisella Salpalinja-museolla Taavetintien varressa.

Kevään vaihtuessa kesäksi, jäävät seurakuntien säännölliset piirit ja kerhot kesätauoille ja erilliset tapahtumat sekä kesäretket valtaavat alaa. Erityisesti musiikkitarjonta on runsasta koko kesän ajan.

Toukokuu

Salpalinjan kesäkauden avajaismessu on su 26.5. klo 10.00 Salpalinjamuseolla. Messussa lauletaan Suomalaisen messun lauluja ja musiikista huolehtivat Laulu-Ukot, Matti Nurmela (harmonikka) sekä Emilia ja Maria Morfin Venäläinen (huilu, sello).
Messun jälkeen klo 12.00 on Niina Kotron perhetrion pieni kevätkonsertti.

Dir.mus. Seppo Plaamin syntymäpäiväkonsertti on ma 27.5. klo 18.00. Miehikkälän kirkossa. Esiintyjinä ovat Jörg Frei ja Monika Nef, panhuilu (Sveitsi), Norbert Bopp, harmonikka (Saksa), Laulu-Ukot ja Miehikkälän kirkkokuoro. Konserttiin on vapaa pääsy.

Kesäkuu

Miehikkälän kirkkomusiikkiviikko kestää sunnuntaista sunnuntaihin 2. – 9.6. päättyen suuren soittajajoukon ryydittämään Koko kylän kesäkonserttiin klo 16.00.

Kesän alun tarjontaa lapsille ja perheille on Perhepäivillä Lypsyniemessä 19.6 ja 20.6 klo 9.00-14.00 ja Virojoen kirjaston piha-alueella 4.6 ja 11.6 ti klo 14.00-15.30.

Koko perheen juhannusaaton juhlaa vietetään perjantaina 21.6. Lypsyniemessä.

Juhannuspäivä ehtii osallistua kahteen messuun samana päivänä, sillä messu Miehikkälän kirkossa alkaa klo 10.00 ja Virolahden kirkossa klo 13.00. Muutoin Miehikkälän ja Virolahden kappeliseurakuntien kirkoissa messut ovat aina sunnuntaisin ja juhlapyhinä klo 10.00.

Seurakunta näkyy pitkin suvea myöslukuisilla kesätoreilla ja -markkinoilla Miehikkälässä, Virolahdella ja Klamilassa.

Heinäkuu

Kaakon Kamarimusiikin konsertit ovat kirkoissa Virolahdella (2.7), Miehikkälässä (4.7) ja Klamilassa (5.7) alkaen klo 19.00. Lastenkonsertti on Klamilan kirkossa 2.7. klo 13.00.

Hautausmaajuhla Miehikkälän kirkkotarhassa on su 7.7. klo 10.00 alkavan messun jälkeen.

Yhteislauluiltoja on Laisniemen kodalla Miehikkälässä ke 10.7. klo 18.00 ja Miehikkälän kesätorilla pe 19.7. klo 17.00 laulattajana kanttori Niina Kotro. Kesätorilla on mukana myös kirkkokuoro.

Virsilauluilta Suur-Miehikkälän kodalla seurantalon pihapiirissä on to 25.7.klo 18.00
ja Sahansaaren messu Pitkäkoskella Miehikkälässä su 28.7. klo 10.00.

Elokuu

Kansanlaulumessu on su 11.8. klo 10.00 Miehikkälän kirkossa liittyen Miehikkälän kunnan järjestämiin Kymenlaakson perinnepäiviin.

Pertunpäivän markkinat Virolahden kirkonmäellä pyörähtävät käyntiin 24.8.

Tarkemmat tiedot messuista ja edellä kerrotuista tapahtumista yhteystietoineen löytyvät kirkollisista ilmoituksista ja seurakuntien kotisivuilta osoitteesta www.haminanseurakunta.fi.

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on lähes neljä miljoonaa jäsentä. Suomen suurin uskonnollinen yhteisö on mukana ihmisten elämän arjessa ja juhlassa ja pitää esillä kristillisiä arvoja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Seppo JJ Sirkka