Miehikkälän kappeliseurakunnan kirkon ja sankarihautausmaan väliin porattiin maalämpökaivoja 27. heinäkuuta 2016.

Miehikkälän kirkon lämmitysjärjestelmän uusiminen on aloitettu maalämpökaivojen poraamisella.
Kaivot porataan kirkon ja sankarihautausmaan välille. Tarkoituksena on porata kolme yli 200 m syvää lämpökaivoa.

– Ensi talvena Miehikkälän kirkko on tarkoitus siis pitää lämpimänä maalämmöllä nykyisen öljylämmityksen sijasta, kertoo Haminan seurakunnan kirkkoneuvoston jäsen Outi Silander.

Silander toimii myös puheenjohtajana kiinteistötyöryhmässä, jonka tehtävänä kartoittaa seurakunnan kaikkien kiinteistöjen lämmitysjärjestelmät ja niiden saattaminen tätä päivää vastaavalle ympäristöystävälliselle tasolle.

– Kahteen Haminan seurakunnan leirikeskukseen on tänä vuonna asennettu esimerkiksi ilmalämpöpumput.

Uusiutuvaa energiaa

Lämpökaivojen porauksesta aiheutuvan melu- ja pölyhaitan vuoksi kirkolliset toimitukset on sijoitettu aikoihin, jolloin porausta ei suoriteta.

Museovirastolta on saatu lausunto kaivojen poraamisesta ja kunta on myöntänyt hankkeelle toimenpideluvan.

Seurakunnan talousarviossa kirkon lämmitysjärjestelmän uusimiseen on varattu 100.000 euroa ja investoinnin takaisinmaksuajaksi on arvioitu seitsemän vuotta. Ely-keskus on myöntänyt hankkeelle myös energiatukea.

Kirkon nykyinen vesikiertoinen öljylämmitys jää varalämmitysjärjestelmäksi.

– Haminan seurakunta on päättänyt hakea Kirkon ympäristödiplomia vuonna 2018 ja siksi seurakunnan toimintakulttuuri on saatettava tasolle, jossa vaalimme ja edistämme lähimmäisestä ja luomakunnasta huolehtimista, kertoo Silander.

teksti ja kuva Seppo Sirkka