Seurakunta on sanana yleisesti tunnettu, mutta missä seurakunta on? Olen saanut kysymykseen vuosikymmenten aikana monta vastausta.

1. Ahdas määritelmä: seurakunta on siellä, missä on pappi paikalla. ”Seurakunta taitaa olla myöhässä”, sanotaan kun pappia ei näy ja ohjelmanpitäisi alkaa. Ja kun pappi (toivottavasti) tulee: ”No nyt kun seurakuntakin tuli paikalle, voidaan aloittaa.”

2. Hieman väljempi: seurakunta on siellä, missä seurakunnan palkattu työntekijä on mukana. ”Tuleeko seurakunta mukaan tapahtumaan. Voi ollamuukin kuin pappi.”

3. Herätyskristillinen: seurakunta on siellä, missä on koolla liikkeen perinteessä määrätyllä tavalla uskoon tullut ihminen. ”Otin Jeesuksenvastaan torstai-iltana 17.6.1977 klo 21.15.”

4. Hallinnon näkökulma: seurakunta on siellä, missä on läsnä kirkon luottamushenkilö. ”Mitäs seurakunta on asiasta mieltä?”

6. Google-karttaohjelman määritelmä: Haminan seurakunta, Pikkuympyräkatu 34, 49400 Hamina.

5. Luterilainen määritelmä Augsburgin tunnustuksessa: ”Kirkko on pyhien yhteisö, jossa evankeliumi puhtaasti julistetaan ja sakramentitoikein toimitetaan.”

Tähän Tunnustuskirjojen määritelmään haluan tarttua. Paikallinen seurakunta, myös Haminan seurakunta, on osa maailmanlaajaa kirkkoa. Se onsiis yhteisö, jonka jäsenyys lahjoitetaan kasteessa, sillä: ”Kasteesta seurakuntamme opettavat, että se on välttämätön pelastukseen ja että Jumalan armo annetaan kasteen välityksellä.”

Ei seurakunnan työntekijän läsnäolo, ei luottamustoimi tai uskoontulo eikä Google-maps määrittele seurakuntaa, vaan kaste. Seurakunta on siellä, missä on koolla kastettuja seurakunnan jäseniä. Aivan erityisesti seurakunta tulee näkyväksi ehtoollispöydässä.

Juha Tanska, kirkkoherra

Kirjoitus Reimari-lehdessä 11.9.2019