Muutoksen onnistumiseen tarvitaan usein toisen tukea ja kannustusta, sanoo psykoterapeutti Mirja Sinkkonen.

On varsin helppo osoitella toisia ja vaatia heitä muuttumaan tai muuttamaan toimintatapojaan. Mutta mistä huomaa, että itsessä olisi tarvetta muutokselle tai että omia toimintatapoja olisi muutettava?

Suositut Haminan seurakunnan SYKE-illat jatkuvat taas ensi sunnuntaina ja aiheena on ”Muutos minussa”.

Voiko aikuinen muuttua? Onko muutos pysyvää? Miksi muutostarve koetaan usein epäonnistumisena?
– Koskaan ei ole liian myöhäistä muutokselle, mutta sille on vain tehtävä tilaa. Myöntäminen, tyytymättömyys ja turhautuminen ovat ydinasioita tiellä muutokseen, sanoo psykoterapeutti Mirja Sinkkonen.
Kun ei jaksa enää sinnitellä eikä mene hyvin, on pakko muuttua.
– Liian mukavissa olosuhteissa muutos ei ole tarpeen eikä edes mahdollista. Jonkin asian täytyy hiertää ja joskus tarvitaan jopa kärsimystä sekä kipua, jotta muutos käynnistyisi.

Miten muutos voisi olla pysyvää eikä vain pelkkä pyrähdys ja millaiset välitavoitteet voivat auttaa maaliin pääsyssä?

Muutoksen eri puoliin pureudutaan tämän vuoden ensimmäisessä SYKE-illassa Kulmakiven yläsalissa Mannerheimintie 12 Haminassa sunnuntaina 20.1.2019 klo 17.00. Psykoterapeutti Mirja Sinkkosen lisäksi illassa ovat mukana pastori Kalle Virta sekä muusikot Minna ja Jussi Pyysalo. Kaikille avoimen tilaisuuden järjestää Haminan seurakunta yhdessä Kansan Raamattuseuran kanssa.

Seppo JJ Sirkka