Anna Mykrä-Siljanderin (vas.) ja Jaana Kivekkään johdolla tutustutaan Hiljaisuuden joogaan.

Yli kymmenen vuoden ystävyyteemme on kuulunut paljon yhteistä liikuntaa. Yhtenä liikuntamuotona on alusta asti ollut jooga. Vuosia se oli meille vain kehoa huoltava ja ihanasti venyttävä liikuntamuoto. Vähitellen joogasta tuli meille hengellisempää. Aloimme sytyttää harjoituksen aluksi kynttilän ja lisäsimme alkuun Isä meidän –rukouksen ja loppuun Herran siunauksen. Lapsiperhearjen keskellä joogahetkestä muodostui odotettu ja pyhä hiljentymisen ja rauhoittumisen paikka. Kehon hyvinvoinnin lisäksi jooga tarjosi meille sielun lepoa.

Aloimme miettiä, miten voisimme työssämme tarjota tämän ihanan kokemuksen muille. Ihmisten kohtaamisissa ja keskusteluissa myös huomasimme, että monet kaipaavat kristinuskoon vähemmän sanoja ja puhetta. Nämä ihmiset kertoivat kaipaavansa kirkolta toimintaa, jossa olisi enemmän tilaa hiljaisuudelle, eri aisteille ja ihmisen ja Jumalan kohtaamiselle.

Onneksi kävi niin, että käsiimme osui sairaalapastori Heli Harjunpään kirja Hiljaisuuden tie, johon hän oli koonnut kristillisiä joogaharjoituksia. Niissä joogaliikkeisiin on yhdistetty rukouksia ja raamatuntekstejä sekä hiljaisuutta. Innostuneina otimme Heliin yhteyttä ja pyysimme häntä kouluttamaan meidät Hiljaisuuden joogan ohjaajiksi. Olemme iloisia ja kiitollisia siitä, että saamme nyt olla ensimmäiset Suomessa koulutettavat Hiljaisuuden joogan ohjaajat.

Heli Harjunpää on verrannut joogaa musiikkiin. Musiikkia on hyvin monenlaista, mm. rockia, klassista, poppia ja hengellistä musiikkia. Myös joogaa on monenlaista ja eri joogamuotoihin voi liittää oman maailmankatsomuksensa. Kun kristitty joogaa, se on kristillistä joogaa.

Hiljaisuuden joogassa keskeistä on Jumalan armo ja sitä kautta omaan kehoon armollisesti suhtautuminen. Hiljaisuuden joogan rauhalliset ja kehoa venyttävät liikkeet avaavat kehon lisäksi myös mieltä hiljentymiseen ja rukoukseen. Hiljaisuuden jooga sopii ihan kaikille. Hiljaisuuden jooga on enemmänkin koettava asia, sitä ei oikein edes voi sanoittaa. Tervetuloa kokeilemaan hiljaisuuden joogaa ja keskustelemaan kahvittelun merkeissä muuttuvasta hengellisyydestä Haminan seurakunnan järjestämään seurakuntailtaan to 26.4. klo 18 Simeon-saliin!

Jaana Kivekäs ja Anna Mykrä-Siljander