Kaksi kynttilää palaa adventtikynttelikössä

Yhtenä myöhäissyksyn iltana vuonna 1983 päivän viimeiseltä luennolta rautatieasemalle kävellessäni poikkesin hetkeksi sateensuojaan Valintatalon levyosastolle.

Minulla oli rahaa vain muutama markka. Maksoin kolikoilla tarjouslevylaarista löytämäni Jean Sibeliuksen musiikkia sisältäneen LP-levyn. Kaupan päälle sain Valintatalon muovikassin.

Levyn pahvikotelon mustalle pohjalle säveltäjän nimen alle oli kirjoitettu haalistuneen kullanvärisin kirjaimin levyn nimi, Rakkaudella. Kansikuvana oli Akseli Gallen-Kallelan kolmiosainen sommitelma Satu, ja tuon vaillinaiseksi jääneen maalauksen alla luki ”Pienimuotoisia sävellyksiä”.

Pienimuotoisiin sävellyksiin sisältyy nimensä mukaisesti pääasiassa pianolle, laulajalle ja jousille sävellettyä musiikkia. Levyn B-puolen viimeisellä raidalla soi Erkki Pohjolan johtamana Tapiolan yhteiskoulun kuoron laulama Finlandia.

Levy on kulkenut mukana seitsemässä muuttokuormassa.Se on alkanut kärsiä kulumista kuin ikääntynyt ihminen. Raidoilta erottuu musiikin lisäksi ritinää, eivätkä kaikki korkeimmat sävelet soi enää säröttä. Mutta joka itsenäisyyspäivä kello 18:n aikaan asetan vinyylin levylautaselle, sytytän kynttilän tai kaksi ja pyrin hetkeksi istahtamaan kuuntelemaan.

Pienimuotoiset sävellykset tuntuvat sopivan erityisesti tulevaan itsenäisyyspäivään, kun useimmat suurimuotoiset kokoontumiset on peruttu. Onneksi se ei estä pienimuotoista iloa hienoista sävellyksistä, eikä kiitollisuutta rauhasta ja kotimaasta. Hyvää itsenäisyyspäivää ja toista adventtia!

Juha Tanska, kirkkoherra
Kirjoitus Reimari-lehdessä 2.12.2020

kuva: Juha Tanska