Piispa Seppo Häkkinen puolisoineen ja kirkkoherra Juha Tanska Virolahden kirkon 250-vuotisjuhlassa 11. syyskuuta 2016.

Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen toimittaa Haminan seurakunnan piispantarkastuksen viikolla 41. Maanantaina tarkastus on Miehikkälässä, tiistaina Virolahdella ja Haminassa sekä keskiviikkona Haminassa. Piispantarkastus päättyy piispanmessuun sunnuntaina 16.10. Marian kirkossa Haminassa.

Suomessa piispantarkastuksia on pidetty 1200-1300-luvulta lähtien.  Kirkkojärjestyksen mukaan piispan tulee säännöllisin väliajoin toimittaa tarkastuksia hiippakuntansa seurakunnissa.

– Piispantarkastuksessa seurakunta saa ulkopuolisen arvioinin tilastaan, elämästään ja toiminnastaan, sillä liittyyhän tarkastukseen mm. talouden, hallinnon, toiminnan ja työhyvinvoinnin tarkastukset, luettelee piispa Häkkinen.
– Parhaimmillaan tarkastuksesta syntyy jokin kehittämishanke seurakuntaan.

Piispantarkastuksissa piispalla on mahdollisuus tutustua alueen seurakunnallisiin ja kunnallisiin päättäjiin sekä yrityksiin.
– Olen muun muassa ajanut lossia ja tutustunut kananmunien rikkomiskoneeseen sekä nähnyt koivunmahlan pullotusta, kertoo Häkkinen.

Piispantarkastusten kautta piispalle muodostuu kokonaiskuva hiippakuntansa tilasta. Tarkastus mahdollistaa myös seurakuntalaisten, luottamushenkilöiden ja työntekijöiden kohtaamisia sekä verkostoitumista paikkakunnan muiden toimijoiden kanssa.

Teksti ja kuva: Seppo JJ Sirkka