Johanna ja Juha Tanska

Juha ja Johanna Tanskan yhteinen kiinnostus hiljaisuuteen, retriitteihin ja toisaalta kuvalliseen ilmaisuun tutustutti heidät kontemplatiiviseen valokuvaukseen. Syntyi kirja, joka on ensimmäinen aiheesta suomeksi kirjoitettu teos.

Kännykän kamera voi toimia kuin rukousnauha, kertovat Juha ja Johanna Tanska. Heidän uusi kirjansa opettaa meditatiivista valokuvausta.

Hiljentymiseen ja pysähtymiseen voi joskus tarvita apuvälinettä. Joku saattaa käyttää siihen rukousnauhaa, mutta yksi vaihtoehto voi olla myös kännykän kamera. Valokuvaaminenkin voi olla meditatiivista.
– Kuvatessa se väline rajaa, auttaa suuntaamaan katseen. Aistimusten loputtoman virran rajaaminen auttaa pääsemistä meditatiiviseen mielentilaan, kuvailee Juha Tanska.
Juha Tanska julkaisi hiljattain vaimonsa Johanna Tanskan kanssa kirjan meditatiivisesta valokuvauksesta. Kirjassa käytetään paljon myös nimitystä kontemplatiivinen valokuvaus.
– Ne sanat menevät osittain päällekkäin. Yhteistä niille on pysähtyminen, tarkasteleva ja läsnä oleva katseleminen ja mietiskeleminen. Kontemplatiivinen on ehkä vielä enemmän ihmisen toiminnasta vapaata. Siinä avaudutaan kohteelle ja ollaan hiljaa sen edessä läsnä, Juha muotoilee.

Elämä saa näkyä

Käytännössä kyse on siis siitä, että valokuvausta käytetään apuvälineenä pysähtymiseen, läsnä olemiseen sekä itsensä ja ympäristönsä havaitsemiseen. Yksi kirjassa esitetyistä harjoituksista esimerkiksi ehdottaa pysähtymistä vilkkaan kadun reunaan, viipymistä siinä ympäristöä rauhassa havainnoiden. Vasta sitten kamera suunnataan aiheisiin, jotka tuntuvat siinä hetkessä merkitseviltä.

– Kamera ei ole se juttu vaan se, että katse pysähtyy. Kameran avulla katseen voi suunnata ja näkökentän rajata, Juha selventää.
Kuvaamisen lisäksi kirjataan tuntemuksia ja ajatuksia muistikirjaan. Myös kuvia voi tallentaa.

– Päiväkirjaa tai vaikkapa kiitollisuuspäiväkirjaakin voi pitää kuvien avulla, vinkkaa Johanna Tanska.

Kuvat on tarkoitettu itselle, joten kontemplatiivisessa kuvaamisessa ei ensisijaisesti haeta täydellisiä otoksia omalle sometilille. Tavoitteena ei myöskään ole saada aikaiseksi mahdollisimman hienoja ja teknisesti laadukkaita kuvia.

– Prosessi on tärkeämpi, ei se lopputulos. Olisi kiva päästä irti siitä tietynlaisesta kuvastosta, mitä nykyään on kuvapankeissa ja muualla. Elämä on moninäköistä, joskus raadollista ja arkista. Sitäkin on hyvä kuvata, pohtii Johanna.

Tapa katsoa voi muuttua

Kenelle tämäntapainen kuvaaminen sitten sopii? Kirjassa Juha ja Johanna Tanska listaavat kohderyhmää: uteliaille, kyllästyneille, väsyneille, virkeille, epätoivoisille, iloisille, huolestuneille, ahkerille, laiskoille, osaaville, osaamattomille, tavallisille ja epätavallisille.

– Kaikille, Johanna toteaa nauraen ja jatkaa:

– Ihmisille, jotka kaipaavat tapaa pysähtyä. Kiireisille ja niille, joilla on aikaa. Monilla on nyt korona-aikana elämänpiiri pienentynyt. Tämä on yksi tapa, mikä voi avartaa omaa elämää.

Tanskat painottavat, että he eivät kirjallaan lupaa ratkaisua kaikkiin lukijan ongelmiin.

– Et välttämättä muutu paremmaksi tai vapaudu addiktioistasi. Sellaista ei luvata. Mutta jotakin voi muuttua tavassa, jolla katsot todellisuutta, itseäsi tai toista ihmistä, lupaa Juha.

Jumalan läsnäolon aavistaa

Juha ja Johanna ovat itsekin huomanneet muutosta itsessään.

– Ainakin olen huomannut, että tapa katsoa ja havaita pieniä yksityiskohtia on muuttunut. Jos joskus on stressiä, niin tämä voi tuoda apua siinä, miten juurtua omaan kehoon, Juha miettii.

– Olen löytänyt ottamistani kuvista symboliikkaa omasta sisäisestä elämästäni. Jos olen vaikka vähän ahdistuneena lähtenyt kävelemään rantapellolle, räpsinyt siellä kuvia, niin myöhemmin olen voinut löytää kuvista puolikkaan jäätyneen sydänkuvion, Johanna kuvailee.

– Se myös välittää tunteen, että Jumala puhuttelee sitä kautta.

Kontemplatiivisesta valokuvauksesta voi helposti löytää myös hengellisen puolen.

– Kyllä tämän tyyppisen valokuvauksen harrastaminen auttaa aavistamaan Jumalan läsnäoloa, Juha toteaa.

Juha Tanska on Haminan seurakunnan kirkkoherra. Johanna Tanska työskentelee perheneuvojana Etelä-Kymenlaakson perheasiainneuvottelukeskuksessa. Heidän kirjansa Lempeä linssi – Valokuvaus tienä läsnäoloon julkaistiin keväällä 2020.

Juttu on julkaistu Kotka-Kymin seurakunnan seurakuntalehti Osviitassa 2/2020. Juttu Heidi Nevalainen/ Kotka-Kymin seurakunta, kuvat Emilia Pulkki/ Kotka-Kymin seurakunta.