Aulis Vanhala esitteli Onkamaalla 1940-luvun alussa otettua valokuvaa, jossa hän oli vuoden vanhana ja 12 kiloisena.

Pieni poika seisoo yksikseen kodin pihamaalla Onkamaalla, eikä poistu kotipihasta minnekään. Isä oli piirtänyt hiekkaan ympyrän ja vannottanut poikaa lähtemästä pois sen sisältä. Elettiin 40-lukua heti sotien jälkeen ja poika oli Aulis Vanhala, cp-vammainen.

–    Vieraiden tullessa kylään, minut laitettiin aina sivuhuoneeseen, että en näkyisi, muistelee nykyisin 79 vuotias Vanhala lapsuuttaan.
–       Toiset lapset myös osoittelivat ja pilkkasivat huutelemalla vammaiseksi.”

Yleisin liikuntavammaisuuden syy lapsilla on CP-vamma, joka tarkoittaa sikiön tai pienen lapsen aivoille tapahtunutta pysyvää vauriota aivojen liikettä säätelevällä alueella. Vamma voi vaihdella pienestä toimintahäiriöstä vaikeaan monivammaisuuteen. CP-vamma ei ole kehitysvamma, mutta kehitysvammaisella voi esiintyä CP-vammaisuutta.
–       Onneksi tänä päivänä vammaisuuteen ja erilaisuuteen suhtautuminen on muuttunut. Suvaitsevaisuus on selvästi lisääntynyt, mutta töitä asian eteen on tehtävä edelleen.

Puhuttaessa vammaisuudesta ja vammaisuuden mukanaan tuomista muista vaikeuksista, Vanhala on antanut asialle vuosien varrella rohkeasti kasvonsa.

Tällä viikolla Vanhalaa voi kuulla rasisminvastaisenviikon ”Kaikki kaikkien puolella”-monikulttuurisen pop up –brunssin paneelikeskustelussa Simeon-salissa Pikkuympyräkatu 34 Haminassa.
Lauantaina 23.3. klo 10.00-13.00 on tarjolla myös kansainvälisiä ruokia, kansanlauluryhmä Rodnikin lauluesityksiä, lasten nurkkaus sekä lasten tekemiä taideteoksia. Tapahtumaan on ilmainen pääsy, tarjoilu maksaa 5 €/henkilö ja 10 €/perhe.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Haminan kaupunki, Haminan Karjalaiset Nuoret, Haminan seurakunta, Hamina-Vehkalahden Pohjola-Norden, Jamilahti, Kaakonkulman Maahanmuuttajat Rodnik ry, Kumppanuustalo Hilma, Linnoitusravintola Kamu, SPR Haminan Osasto, Suomi-Venäjä-Seura Haminan Osasto.

Seppo JJ Sirkka