Kaarina Suurnäkki, Nancy Mäki, Robert Mäki 4 v ja Oscar Mäki 3 kk.

Joulun ytimessä on seimi. Kokoonnuimme seimen ympärille Nancy Mäen perheen olohuoneeseen.
Seimen lapsi on kaunis, sillä hän tuo maailmaan ilon ja onnen. ”Olen halunnut hankkia kotiini seimen, se on symboli, turvapaikka lapselle”, sanoo Nancy Mäki. Nancyn vauva Oscar nukkuu Mooseskorissa. Tämä moderni seimi on saanut nimensä Vanhan testamentin kaislakorista, joka pelasti Mooses-vauvan. Kaislakorin tavoin myös seimi viestii meille pelastuksesta.
Seimellä on vahva rooli myös Martti Lutherin virressä Enkeli taivaan. Jumalan merkit ovat usein pieniä ja arkisia, niin kuin seimi ja kapalot. Enkelin sanat ”ja tää on teille merkiksi: seimessä lapsi makaapi” tekevät näistä arkisista esineistä myös syvästi hengellisiä.

”Aatto on niin täynnä kaikkea touhua, että joulukirkkoon ei välttämättä ehdi, mutta joulun hengellinen sisältö on silti läsnä”, kertovat Nancy ja isomamma Kaarina Suurnäkki. Kaarinan jouluaattoon kuuluvat hautausmaalla käynti, joulurauhan julistus ja yhteinen jouluruokailu. Sekä Kaarina että Nancy kertovat, että heille joulussa tärkeintä on yhdessäolo perheen kanssa. Ja tämän perinnön he haluaisivat siirtää myös tuleville sukupolville. ”Että lapset kokisivat, että jouluna ollaan oman perheen kanssa ja on tärkeää tulla yhteen sisarusten ja perheen kanssa”, Nancy sanoo.
Monille joulun aika on kiireistä ja myös stressaavaa. On niin paljon kaikkea, mitä pitäisi ehtiä ja jaksaa. Juuri tietynlainen Ninjago Lego -paketti, itsetehdyt laatikot, kenen luo mennään minäkin päivänä. Ja toisaalta, riittävätkö rahat kaikkeen, jaksanko, kutsuukohan kukaan tänä vuonna luokseen? ”Joulu on sen näköinen kun se ehtii siihen mennessä tulla ja sit mennään niin kuin se on”, sanoo Nancy lohdullisesti. ”Joulu on aina joulu, sitä odottaa, siitä nauttii ja silloin haluaa hiljentyä. Minulle jouluun valmistautuminen on aina ollut iloinen ja kiva asia, vaikka nuorempana ei niin paljon ehtinyt kun oli pienet lapset ja karjaa”, kertoo Kaarina.

Joululauluilla on tärkeä rooli suomalaisessa jouluun valmistautumisessa. Nancy kertoo, että hänelle Enkeli taivaan -virsi on tullut tutuksi koulun joulujuhlista. ”Siitä saa edelleen joulufiiliksen”, Nancy hymyilee. Edelleen virttä lauletaan joulukuvaelmissa koulujen ja päiväkotien joulujuhlissa. Onkin arveltu, että Luther kirjoitti virren juuri näytelmäksi omia lapsiaan ja perhettään ajatellen. ”Enkeli taivaan pitää laulaa joka joulu”, sanoo Kaarina.

Jaana Kivekäs ja Anna Kinnunen

Ilmestynyt 13.12.2017 Reimarissa