Reetta Anttila, Raita Hostikka, Asta Uutela, Tuomo Uutela, Maire Nevamaa ja Esko Nevamaa lähtivät innolla tulemaan panoksellaan Tarton Marian kirkon entisöintiä.

Haminan mariankirkkolaisissa heräsi into lähteä kantamaan oma kortensa kekoon, kun tieto Tarton Marian kirkon entisöintihankkeesta kantautui lahden tälle puolelle.
– Kun saimme oman Marian kirkkomme restauroitua ja korjattua muutama vuosi sitten, katsoimme asiaksemme lähteä auttamaan Tarton mariankirkkolaisia heidän kirkkonsa entisöimisessä, kertoo Reetta Anttila.

Vuonna 1842 valmistunut Tarton Marian kirkko paloi vuoden 1941 pommituksissa ja muuttui raunioksi. Tuholta säilynyt kirkon torni purettiin vuonna 1961 ja rakennus muutettiin Viron Maatalouskoulun urheilusaliksi. Urheilusalina kirkkoa käytettiin aina vuoteen 2009 saakka, jolloin se palautettiin takaisin seurakunnan omistukseen.
Kirkon entisöinti alkoi tämän vuoden toukokuussa ja tavoitteena on entisöinnin valmistuminen vuonna 2019.

Tuona vuonna nimittäin tulee kuluneeksi 150 vuotta Viron laulujuhlien alkamisesta ja juuri Marian kirkkoa on kutsuttu myös laulujuhlien synnyinkodiksi.
Kesäkuussa vuonna 1869 kirkossa pidettiin ensimmäisen laulujuhlan kenraaliharjoitus ja laulujuhlat aloitettiin torvisoittokunnan soitolla Marian kirkon tornista.
Isänpäivämyyjäiset ovat ensimmäinen suuri ponnistus tarttolaisten auttamiseksi, sillä myyjäisten koko tuotto osoitetaan Marian kirkon entisöintiin. Myyjäiset ovat Kulmakiven yläsalissa Mannerheimintie 12 Haminassa perjantaina 10.11. klo 16.00-18.00.

Seppo JJ Sirkka

Tarton Marian kirkko Virossa näytti tältä pommitusten jäljiltä vuonna 1941. Kirkko valmistui vuonna 1842, tuhoutui pommituksissa 1941, muutettiin Viron Maatalouskoulun urheilusaliksi 1961 ja palautettiin takaisin seurakunnalle vuonna 2009.

Tarton Marian kirkko Virossa näytti tältä vuonna 2016, toimittuaan Viron Maatalouskoulun urheilusalina vuodesta 1961 saakka. Kirkko valmistui vuonna 1842, tuhoutui pommituksissa 1941, muutettiin Viron Maatalouskoulun urheilusaliksi 1961 ja palautettiin takaisin seurakunnalle vuonna 2009.