Tuhkaristi piirretään otsaa katumuksen ja parannuksen teon vertauskuvana tuhkakeskiviikkona. Kuva: Seppo JJ Sirkka EASTPRESS

Tällä keskiviikolla on oma nimensä – tuhkakeskiviikko. Mistä moinen nimi?

Tuhkakeskiviikko aloittaa kirkollisessa kalenterissa paastonajan, pääsiäisen odotuksen. Ensimmäiselle paastonajan päivälle on vakiintunut tuo nimi.

Keskiajalla saatettiin puhua tuhkan ja säkin päivästä. Paaston alkamisen merkiksi saatettiin osoittaa katumusta ripottelemalla tuhkaa pään päälle ja pukeutumalla säkkikankaaseen. Nykyään saatetaan kirkossa tuhkakeskiviikon tilaisuudessa piirtää tuhkaristi otsaan.

Tuhkakeskiviikkoa edeltää laskiaistiistai. ’Laskiainen lasketaan – paastonaika alkaa …’, lauletaan eräässä lasten ja nuorten laulussa. Tuo laulu kertoo meille pääsiäisen ajan tapahtumista.
Laskiainen on laskeutumista paastoon. Tästä on sanaleikin kautta syntyneet laskiaismäen laskemiset ja muut laskiaisperinteet.

Paastonaika valmistaa pääsiäiseen. Se on hiljentymisen, itsensä tutkistelun ja katumuksen aikaa. Meidän on joskus hyvä pysähtyä miettimään omaa elämäämme: Mitkä tavoitteet ohjaavat elämääni ja ratkaisujani? Miten otan toiset huomioon? Mitä Jeesuksen opetukset ja esimerkki minulle merkitsevät?

Laskiainen ja sen jälkeen alkava paastonaika kertovat meille ennen kaikkea Jumalan rakkaudesta. Jumalan rakkaus kutsuu meidätkin välittämään kanssaihmisistämme, toinen toisistamme.

Pääsiäisen ja kevään odotusta!
Matti Astola, Miehikkälän kappeliseurakunnan kappalainen

Kirjoitus 6.3.2019 Reimari -lehdessä