Tuhkaristi otsalla

Tänään on tuhkakeskiviikko eli vanhalta nimeltään Tuhkan ja säkin päivä. Tästä alkaa 40 päivää kestävä paastonaika. Moni saattaa ihmetellä sitä, että tarkkaan laskien tuhkakeskiviikon ja pääsiäislauantain väliin jää 46 päivää. Sunnuntaipäivät eivät ole kuitenkaan paastopäiviä, joten luku täsmää ja kovimmatkin paastoajat saavat herkutella edes kerran viikossa.

Meillä kotona laskettiin toki laskiaisena mäkeä apulantasäkin päällä hengenvaarallisesti pitkin ajotietä. Tuhkakeskiviikkoa kuitenkaan suuremmin vietetty. Ensimmäinen oikea kokemukseni tuhkakeskiviikosta oli opiskeluajoilta Helsingin Johanneksen kirkosta. Muistan parhaiten hetken, kun pappi piirsi otsaani tuhkalla ristinmerkin ja lausui; ” Ota vatsaan katumuksen merkki”.

Kun jumalanpalvelus päättyi, lähdin ratikalla Rautatientorille ja siitä metrolla kotiin Itäkeskukseen. Matkalla näin monia, joilla oli tuhkaristi otsassaan. Tuo sama palvelus oli vietetty useissa Helsingin kirkoissa. Vaikka Helsingissä ei ole tapana tervehtiä tuntemattomia, niin sinä iltana moni vieras ristinkantaja katsoi silmiin, hymyili ja tervehti. Meissä oli hetken aikaa näkyvä merkki uskosta ja heikkoudesta. Se yhdisti meitä.

Viettääksesi tuhkan ja säkin päivää, et välttämättä tarvitse säkkiä ja tuhkaa. Voit tehdä itsellesi ristinmerkin ja lausua rukouksen; ”Jeesus Kristus Jumalan Poika armahda minua syntistä”. Siunattua paastonaikaa sinulle ja läheisillesi. Muista, että sunnuntaisin saa herkutella.

Hanna Talka
Kirjoitus 17.2. Reimarissa