… oli äänestysprosentti täällä Haminassa eduskuntavaaleissa. Suurin ”puolue” on siis ns ”nukkuvien puolue”, henkilöt, jotka eri syistä johtuen eivät halua, voi tai pysty äänestämään. Edustuksellisen demokratiamme ehdoton edellytys kuitenkin on se, että mahdollisimman moni käyttää meille kuuluvaa perustuslaillista oikeuttamme äänestää vapaissa vaaleissa. Maamme kaltainen demokraattinen järjestelmä kun ei ole itsestään selvyys: maailmassamme on melkoinen joukko maita, joissa kansalla ei ole mitään sanomista yhteisten asioiden päättämisestä: vallassa on joko diktaattori, yksi puolue tai teokratia uskonoppineineen, joitakin esimerkkejä mainitakseni.

Siis: kansalla ei ole vapautta.

Meidän varsin laajat kansalaisvapautemme, kuten sanan-, kokoontumisen-, liikkumisen-, uskonnon-, ja aatteenvapaus ovat seurausta ja riippuvat olennaisesti edustuksellisesta demokratiastamme.

Demokratia on vapautta.

Yhtä lailla kristillinen seurakunta elää ja julistaa vapautta: vapautta kaikesta pahasta ja kuoleman vallasta. Juuri viettämämme Pääsiäinen on olennaisesti vapauden ja elämän juhla: Ylösnoussut Kristus on voittanut kaikki pimeyden vallat, ja me saamme elää vapaina Jumalan lapsina – voiko sen suurempaa vapautta olla,

pohtii

rovasti Juha Parjanen
yks kappalainen